skip to Main Content
El Zoom Festival S’inaugurarà Amb L’estrena Del Film El Metralla, Coproduït Per TV3 I Protagonitzat Per Joan Pera I Roger Pera

El Zoom Festival s’inaugurarà amb l’estrena del film El Metralla, coproduït per TV3 i protagonitzat per Joan Pera i Roger Pera

El certamen revela les prop de cinquanta produccions que participen a la Secció Oficial

El Zoom Festival Internacional de Continguts Audiovisuals de Catalunya inaugurarà la seva 19a edició amb l’estrena exclusiva d’una coproducció de TV3 i La Drecera produccions, El Metralla, ambientada en la Guerra Civil del 1936 i protagonitzada per Joan Pera i Roger Pera. És la primera vegada que pare i fill comparteixen un projecte cinematogràfic. Amb aquesta projecció, el Zoom Festival donarà el tret de sortida a una edició que se celebrarà fins al diumenge 28 de novembre a Igualada i online.

El film El Metralla narra la història de mossèn Joan (interpretat per Joan Pera) i el Metralla (Roger Pera), dos personatges antagònics que es veuen obligats a passar bona part de la Guerra Civil Espanyola amagats a les mateixes golfes, a casa de la Pepeta. Aquesta parroquiana protegeix i alimenta el mossèn i el milicià comunista. En tots aquests anys només rebran la visita de l’Aurora, una antiga companya del Metralla, que fuig a l’exili. L’odi, el recel i les diferències desapareixen amb els mesos, fins al punt d’arriscar la vida l’un per l’altre. L’absurditat de la guerra queda en evidència en aquesta comèdia sincera i humana.

La pel·lícula es podrà veure en la inauguració del festival el dimarts 23 de novembre al Cine Ateneu d’Igualada, a dos quarts de 9 del vespre. A més de l’estrena d’aquest projecte de ficció amb guió i direcció de Jordi Roigé, que es podrà veure properament a TV3, la inauguració del certamen comptarà amb el lliurament d’un dels Premis d’Honor Zoom 2021 al protagonista del film, Joan Pera. La resta de guardons es lliuraran en la gala de cloenda, el dissabte 27 de novembre al Teatre l’Ateneu (21.30h). Les entrades es podran comprar online, al preu de 4 euros.

Així mateix, la 19a edició del Zoom Festival fa públiques les 48 produccions que participen en la Secció Oficial del festival, que enguany incorpora una nova categoria de Videojocs. S’han escollit d’entre un total de 130 continguts inscrits, provinents de 16 països. Diverses produccions es podran veure per primer cop a Catalunya durant el festival, com són totes les que s’han seleccionat a la categoria de Ficció, i també les produccions internacionals de les altres categories: Entreteniment, Informatius i Esports, i Cultura.

Entre els continguts que opten als Premis Zoom 2021 també hi ha èxits d’audiència, com les produccions de la BBC Three Families i Help. La direcció del certamen ha tingut en compte la qualitat dels continguts i l’originalitat dels formats a l’hora de fer-ne la selecció, i també ha analitzat els valors socials de les produccions, així com la incorporació d’innovacions tecnològiques i si tenen els joves com a públic objectiu. Els programes, documentals, sèries i pel·lícules seleccionades que opten a ser premiats ja es poden consultar a la web del festival https://www.zoomfestival.org/.

Les 48 produccions que participen en la Secció Oficial del Zoom Festival

En la categoria de Ficció, enguany competeixen un total de nou produccions, totes elles estrenes a Catalunya. A banda d’El Metralla (2021), hi ha una altra pel·lícula coproduïda per TV3, amb NexCo Audiovisual, Berenàveu a les fosques (2021), adaptació de l’obra teatral de Josep Maria Benet i Jornet i dirigida per Sílvia Quer, que narra les penúries d’una família a la postguerra; el film britànic Help (2021), emès a la BBC i produït per The Forge, basat en l’impacte de la covid-19 en la vida d’una treballadora social jove; la també producció britànica Three families (2021), de Studio Lambert, un drama basat en històries reals que explora compassivament la vida de tres famílies afectades per la controvertida campanya que va culminar amb el govern del Regne Unit forçant una liberalització de la llei a Irlanda del Nord; Un mundo para Julius (2020), coproducció de RTVE, Visiona TV (Catalunya), Tombuktú Films (Perú) i Machaco Films (Argentina), que explica la història d’en Julius, un nen de classe alta a la Lima dels anys 50 i 60; la balear Fúria (2021), d’IB3 i CEF Producciones, protagonitzada per una inspectora acabada de sortir de l’acadèmia que investiga un possible atemptat terrorista a Mallorca; el film italià Carosello Carosone (2021), ambientat en el Nova York de 1958 i que explica l’ascens al cim de les llistes internacionals d’èxits del pianista i compositor Renato Carosone; també és una de les produccions seleccionades l’adaptació cinematogràfica russa de la novel·la popular de Zakhar Prilepin, Cloister (2021), basada en fets reals, una història d’amor entre el presoner Artyom i l’oficial txekista Galina al camp de concentració de Solovetsky; i per tancar la categoria, un altre film internacional, l’alemany Exit (2020), que fa un viatge al futur amb la història d’una startup que ha desenvolupat una intel·ligència artificial que simula l’ésser, l’intel·lecte i l’humor de les persones.

En la categoria de Cultura, el Zoom Festival ha seleccionat deu produccions, algunes d’elles catalanes: el programa d’emprenedors i transformació digital Revolució 4.0 (2021), produït pel Terrat i dirigit per la periodista Xantal Llavina; Helvètica (2020), un programa de disseny de Benecé emès a RTVE, presentat per Òscar Dalmau i Flora Saura; Gent de mercats (2020), també de Benecé, una docusèrie que s’endinsa en mercats municipals de Catalunya i que es va estrenar a TV3 el 2019; i el format d’entrevistes Retrats (2020-2021), de Betevé, que dona veu a noms propis amb recorregut consolidat, en alguns casos coneguts pel gran públic però sovint poc mediàtics. Un altre programa d’entrevistes, en aquest cas produït per Movistar+, també és un dels seleccionats en la categoria cultural: Iñaki y… el sexo en el futuro (2021), on Iñaki Gabilondo reflexiona sobre les relacions afectives i sexuals del segle XXI. El programa de divulgació històrica El condensador de fluzo (2021), de RTVE i Lacoproductora, que repassa les grans catàstrofes que han sacsejat la humanitat, també és un dels seleccionats. Així mateix, el documental espanyol Danz (2020), de Playz i Goroka, que mostra una realitat que és als carrers i que forma part del dia a dia de molts ballarins del nostre país. En l’àmbit internacional, hi trobem el documental 5G. The speed of wave (2021), produït per Polònia i Corea del Sud, sobre com està canviant el món aquesta tecnologia; el també documental Off the distance (2021), rus, dedicat a la memòria del sacerdot màrtir Michael Belorrosov; i Unis par la dance (2020), un documental francès que narra com el ball ha estat l’antídot als múltiples confinaments arreu del món aquest darrer any a causa de la covid-19.

En la categoria d’Entreteniment, hi ha un total de 12 produccions audiovisuals seleccionades: el concurs musical digital Cover (2020), de Mamba Media i TV3, presentat pel cantant Miki Núñez; el talent show musical A2veus (2021), d’Incís Films, que ofereix a artistes no professionals l’oportunitat de cantar una cançó amb el seu cantant o grup preferit; Canvi de xip (2021), de Gestmusic, basat en un experiment social revelador que reuneix la generació més jove amb la darrera generació analògica de Catalunya; el programa d’humor radiofònic d’Andreu Buenafuente i Berto Romero Nadie sabe nada (2020), produït pel Terrat i que s’emet cada dissabte al migdia a la Cadena SER; un altre programa radiofònic que també s’emet a la SER i produït pel Terrat, El Grupo (2020), amb Sílvia Abril i Toni Acosta; el programa de debat social Obrim Fil (2020), presentat per Xavier Sardà i Ana Boadas i que s’emet els dijous a La1 de TVE en desconnexió per a Catalunya; el show d’entreteniment musical BSO con Emilio Aragón (2021), de Caribe Estudio i Movistar+, on Aragón homenatja el seu convidat principal a través de les cançons que componen la banda sonora de la seva vida; també està entre els continguts seleccionats pel festival el primer concurs de talents de Televisió Cardedeu, Operació Paki (2020); Radio Gaga (2020), de Movistar+ i Zeppelin/DLO, amb Quique Peinado i Manuel Burque de nou recorrent el país amb la seva caravana després de mesos de confinament; el concurs El Cazador (2020), de RTVE i Mediacrest, on quatre concursants que no es coneixen han de jugar en equip per mantenir una quantitat determinada de diners; una altra producció de Movistar+, Una historia, una canción (2021), sèrie presentada per la cantant Zahara que combina testimoniatges, música, emocions i col·laboracions de luxe; i The Vets – Rescuers with a heart / Emergency: the patient collapses! (2020), producció alemanya sobre veterinària.

Quant a les produccions de la categoria d’Informatius i Esports, s’han seleccionat: el documental esportiu Messi, el desè art (2021), de Televisió de Catalunya-CCMA, que repassa els moments culminants, els gols, els títols i les jugades de tota la seva carrera al Barça; Gen Playz (2021), un programa de debat per a la generació Z produït per RTVE amb The Story Lab; de Portugal arriba el documental The diagnosis: Covid-19 (2021), filmat dins d’un dels hospitals portuguesos més grans i mostra tot el que pot passar després d’un diagnòstic positiu; també han estat seleccionades les produccions locals Dones en pandèmia (2020), de Televisió de Badalona, un documental que posa sobre la taula com la pandèmia ha incrementat les desigualtats de gènere, i el magazín esportiu En joc (2020), amb retransmissions en directe i connexions durant cinc hores i produït per La Xarxa; RTVE és darrere l’especial informatiu La España vaciada (25 de juny del 2021), que aborda el fenomen de la despoblació a l’Estat espanyol; i per últim el documental El abismo libio, Documentos TV (2021), també de RTVE, sobre les conseqüències de la caiguda de Gadafi a Líbia.

Pel que fa a la nova categoria de Videojocs, el Zoom Festival n’ha seleccionat deu, la majoria creacions independents d’empreses catalanes: Steam Highwayman (2021), produït per la companyia igualadina Cubus Games, una sèrie de gamebooks (relats interactius que trenquen les fronteres entre la narrativa i els videojocs) d’aventures on els lectors han de triar el seu propi camí seguint una història alternativa; el trencaclosques Tamite (2021), creat per Eutiquiano en català, que desafiarà el cervell dels jugadors; A Tale of Paper (2021), d’Open House Games, un videojoc de desplaçament lateral en 3D en què un personatge de paper, Line, s’ha d’afrontar a enemics per aconseguir nous poders i progressar en la història; Die After Sunset (2021), de Playstark Games, un shooter (videojoc de tir) en tercera persona amb una innovadora mecànica que juga amb la llum i la foscor; el joc de Radin Games Galacticon (2022), que recrea les màquines recreatives de principis dels anys 80; Hell of an Office (2022), de 43 Studios, un endiablat joc de plataformes en primera persona; la reinterpretació tecnològica de la llegenda de Sant Jordi Here Be Dragons (2020), de Futura Space, una instal·lació multijugador, col·laborativa i familiar en què els jugadors hauran d’aprendre a comunicar-se i treballar en equip per vèncer el drac; CodedArena™ (2021), de Coded People, un servei educatiu gamificat que permet als centres educatius de tot el món ensenyar programació en Python utilitzant un videojoc com a eina; Sword of the Necromancer (2021), de Grimorio of Games, un videojoc de rol d’acció (RPG) d’exploració de masmorres en què pots reviure enemics derrotats perquè lluitin amb tu; i per últim Crash Bandicoot: on the run! (2021), una producció estrangera, de l’empresa sueca King, on els germans Crash i Coco han de superar camins plens d’obstacles per salvar el multivers.

Back To Top
×Close search
Search