skip to Main Content
La Secció Oficial Del Zoom Tindrà Vuit Films En Competició, La Majoria Drames Històrics

La Secció Oficial del Zoom tindrà vuit films en competició, la majoria drames històrics

El Zoom Festival, que tindrà lloc a Igualada del 20 al 25 de novembre, ja ha donat a conèixer les pel·lícules incloses dins de la Secció Oficial d’aquesta edició. El certamen, que enguany celebra 16 anys, preestrenarà 8 films que competiran pels premis del Jurat Oficial a Millor Pel·lícula, Millor Direcció, Millor Guió i Millor Interpretació. Una novena pel·lícula, la TV movie dirigida per Iñaki Peñafiel Asesinato en la universidad (Espanya, 2018) es projectarà fora de concurs.

El film que obrirà enguany el Zoom en estrena absoluta és La dona del segle (Catalunya, 2018), dirigida per Sílvia Quer. Dins la Secció Oficial, també es projectarà Mary & Mike (Xile, 2017) dirigida per Julio Jorquera i Esteban Larraín, Kurara (Japó 2017) del director Taku Katô, Alles Isy (Alemanya, 2017) de Mark Monheim, Sob Pressão (Brasil, 2017) una mini-sèrie d’Andrucha Waddington i Mini Kerti, Le temps des égarés (França, 2017) de Virginie Sauver, Örök Tél (Hongria, 2017) d’Attila Szász, i la TV movie de TV3 Cançó per a tu (Catalunya, 2018) dirigida per Oriol Ferrer. La majoria de les pel·lícules seleccionades són drames històrics inspirats en fets reals que s’ambienten en diferents episodis contemporanis, des del tardofranquisme a la dictadura d’Augusto Pinochet, passant per la Barcelona del pistolerisme de 1919, i arribant fins al drama actual dels refugiats.

La dona del segle (Catalunya, 2018), de Sílvia Quer, és un drama ambientat en la convulsa Barcelona de les vagues i pistolerisme del 1919 i protagonitzat per la Consuelo, una jove òrfena que s’enfronta a tota mena de prejudicis mentre investiga els seus orígens: podria ser ella la filla del conegut pintor Isidre Nonell i la seva musa gitana? La pel·lícula, basada en la novel·la La mujer del siglo, de Margarita Melgar, narra una història de lluita contra la discriminació on la protagonista es rebel·la contra un destí prèviament dictat per la societat. Encapçalada per l’actriu Elena Martín, al repartiment l’acompanyen Nora Navas, guanyadora de dos premis Gaudí i un Goya, Àlex Monner, guanyador d’un Gaudí i Bruna Cusí, guardonada amb un Premi Gaudí i recent guanyadora del Goya com a actriu revelació. La dona del segle es podrà veure per primer cop el dimarts 20 de novembre a les 20h al Teatre Municipal l’Ateneu d’Igualada, dins de la gala d’inauguració del Zoom. L’acte comptarà amb la presència dels membres de l’equip de la pel·lícula.

Mary & Mike (Xile, 2017) és una mini-sèrie dirigida per Julio Jorquera i Esteban Larraín que explica la història d’una parella exemplar amb dos fills perfectes en l’època de Pinochet. D’una banda, la Mary és membre destacada de la vida cultural i intel·lectual del Xile de la dictadura, i en Mike és un americà simpàtic amb gran talent per a l’electrònica. Malgrat tot, a 20 metres de la casa familiar, en el que sembla ser el taller de treball d’en Mike, es torturen i assassinen enemics que estan articulant la resistència a la dictadura de Pinochet. La pel·lícula, que retrata una realitat fosca i perversa coneguda per a molts a Xile, es podrà veure el dimecres 21 de novembre a les 18h a l’Ateneu Cinema.

Kurara (Japó, 2017) dirigida per Taku Katô, explica la història real d’Oei, la filla de l’artista japonès Katsushika Hokusai (1760-1849). Des de la seva infantesa, la protagonista s’ha vist captivada pel món de la pintura, i es troba al costat del seu pare mentre aquest completa la seva icònica obra, Trenta sis vistes del Mont Fuji. Quan el pintor se sent massa gran per continuar pintant, ella es converteix en la mà i el pinzell de l’artista, i és en aquest moment quan desenvolupa el seu estil pictòric propi. La pel·lícula es projectarà el dimecres 21 de novembre a les 21.30h a l’Ateneu Cinema.

Alles Isy (2017) és una TV movie alemanya dirigida per Mark Monheim que gira entorn de la violència sexual en l’adolescència i posa en dubte com s’explica actualment la sexualitat als joves a través de l’educació. El film planteja una situació en què en Jonas, un noi de 16 anys, viola juntament amb dos nois més a la seva millor amiga, l’Isy, de qui està enamorat. Com que la violació es produeix en un context de festa i consum de drogues, la noia no recorda res, però aviat la seva mare començarà a sospitar i en Jonas ho confessarà els seus pares. A partir d’aquí, totes dues famílies, que tenen una relació molt propera, viuran una crisi existencial. El film es projectarà el dijous 22 de novembre a l’Ateneu Cinema.

Sob Pressão (Brasil, 2017), sota la direcció d’Andrucha Waddington i Mini Kerti, s’ambienta en un deteriorat hospital públic del subdistricte de Rio de Janeiro, on l’Evandro exerceix de cap de cirurgia. El protagonista d’aquesta sèrie televisiva és un metge talentós i deprimit, addicte a la feina, que no és capaç de superar la mort de la seva esposa després de no poder salvar-la a la sala d’operacions. La sèrie aconsegueix retratar amb realisme i veracitat el dia a dia en un hospital amb recursos molt escassos, i en el qual els diversos personatges troben la manera de sobreviure enmig d’emergències hospitalàries i el caos de les seves pròpies vides. La projecció de Sob Pressão es farà el dijous 22 de novembre a les 20h a l’Ateneu Cinema.

El film espanyol Asesinato en la universidadd’Inaki Peñafiel, és un thriller històric ambientat a la ciutat de Salamanca. La pel·lícula gira al voltant del personatge de la Lara Cabanes, una escriptora i historiadora que s’encarrega d’investigar la mort d’un professor agustí que va morir al segle XVI en estranyes circumstàncies. Les petjades del que va passar a aquell professor arriben fins a l’actualitat i la protagonista descobreix que, en ple segle XXI, la veritat segueix tenint temibles enemics. El film es projectarà el divendres 23 de novembre a les 21.30 a l’Ateneu Cinema, fora de concurs.

Le temps des égarés (França, 2017) és el film que parla d’una temàtica més actual: la crisi dels refugiats. Sota la direcció de Virginie Sauver, la pel·lícula explica la història de la Sira, una ex refugiada que parla sis idiomes i treballa com a traductora per OFPRA, l’Oficina Francesa per a la Protecció de Refugiats i Apàtrides; un organisme que s’encarrega d’aplicar els dictats de la Convenció de Ginebra. Malgrat el seu passat, la protagonista no dubta a extorsionar enormes quantitats de diners a les persones que busquen asil a França. La història, tot i ser fictícia, retrata amb precisió el dramàtic destí i la crueltat imposada als refugiats que fugen de països en conflicte. Aquest drama, que ja ha rebut fins a cinc premis, es projectarà el dijous 22 de novembre a les 22h a l’Ateneu Cinema.

Örök Tél (2017) o Eternal Winter en anglès, és un film hongarès dirigit per Attia Szász. La pel·lícula també s’emmarca en un rerefons històric, i està ambientada al Nadal de 1944, quan els soldats soviètics envaeixen Hongria i arrosseguen totes les dones joves d’origen alemany des d’un petit poble fins a un camp de treball soviètic. Allà es veuen obligades a treballar a les mines de carbó. Enmig d’aquesta sitaució, però, l’Irén coneixerà en Rajmud, un company que ensenyarà a la protagonista a sobreviure. Malgrat estar decidits a tornar a casa, tots dos s’enamoraran i viuran un romanç improbable en un camp de treball soviètic. Örok Tél, basada en una història real, es projectarà divendres 23 de novembre a les 18h a l’Ateneu Cinema.

Finalment, la Secció Oficial es tancarà dissabte 24 de novembre a les 16h a l’Ateneu Cinema amb la projecció de Cançó per a tu (Catalunya, 2018), una TV movie produïda per TV3 que se situa a la Barcelona de mitjans dels anys seixanta. La Laia, estudiant de dret (interpretada per l’actriu Candela Serrat) comença a sortir amb l’Ignasi (Félix Herzog), un activista universitari compromès amb la lluita clandestina contra el franquisme. El triangle es completa amb en David (Nao Albert), un jove de bona família i amic de l’Ignasi, a qui la Laia no suporta. Darrere de l’aparença de noi aburgesat, però, hi ha l’autor real dels discursos polítics de l’Ignasi, i algú realment interessat en la carrera de la Laia com a cantant.

Tots els premis es donaran a conèixer i s’entregaran a la gala de cloenda del festival, el dissabte 24 de novembre a partir de les 21.30h al Teatre Municipal l’Ateneu.

Back To Top
×Close search
Search