skip to Main Content
El Cineasta Capelladí Oriol Estrada, Reconegut Amb El Premi Joan Poch De Mallerich

El cineasta capelladí Oriol Estrada, reconegut amb el Premi Joan Poch de Mallerich

El director, productor i guionista de Capellades, Oriol Estrada, serà reconegut, el dijous 25 de novembre, amb el Premi Joan Poch de Mallerich, en reconeixement a la seva trajectòria professional. El guardó, que arriba a la setena edició, es lliurarà en el marc del 19è Zoom Festival Internacional de Continguts Audiovisuals de Catalunya.

El premi té com a objectiu fomentar l’actitud creativa, la recerca ideològica i la qualitat humana dels professionals d’Igualada o l’Anoia vinculats al sector audiovisual. La Fundació Mallerich, promoguda pel productor igualadí Paco Poch, atorga el reconeixement en memòria de Joan Poch, pioner del tèxtil amb la marca Mallerich que durant tota la seva vida va fer d’aquests valors un referent. El jurat d’aquest any ha estat format per: Martí Marsal, Núria Cañamares, Francina Vidal i el premiat en la darrera edició, Miquel Segura.

Els premiats en les diferents edicions han estat: Josep M. Cunillés, Lloll Bertran, Jordi Castelltort, Cine Club Ateneu, Llorenç Miquel i Miquel Segura. El guardó compta amb un consell assessor que s’amplia any rere any, ja que s’hi adhereixen els premiats i els membres del jurat de cada una de les edicions. Així, enguany conformen el consell assessor: Pere Prat, Antoni Zamora, Lloll Bertran, Eulogi Doménech, Ernestina Sabarich, Ramon Enrich, Jordi Comellas, Josep Aribau, Albert Rabassa, Antoni Dalmau, Pep Valls, Pere Carles, Josep M. Cunillés, Roser Rubí, Josep Mª Vives, Maria Poch, Jordi Còdol, Jordi Castelltort, Francina Cirera, Xavier Ribera, Joan Millaret, Marina Iglesias, Joan Francesc Fitó, Sebastià Carles, Cristina Lladó, Maria Enrich, Marc Farreras i Llorenç Miquel.

L’acte tindrà lloc el dijous 25 de novembre a les 8 del vespre a la sala de cinema de l’Ateneu Igualadí i comptarà amb la presència del guardonat, el jurat i membres de la Fundació Mallerich. El guardó consistirà en una obra original del pintor i escultor Gabriel Poch Sabarich.

Trajectòria professional d’Oriol Estrada
Oriol Estrada va néixer el 27 de desembre de 1983. Natural de Capellades, ha desenvolupat una gran part de la seva carrera professional a la República Dominicana. El 2009 es va graduar en l’especialitat de direcció a la Escuela Internacional de Cine y Televisión de San Antonio de los Baños. Durant aquesta etapa, va realitzar el curtmetratge Lejos (2010), que es va poder veure en nombrosos festivals internacionals.

A partir de 2014 va començar a codirigir amb la seva companya, Natalia Cabral, realitzadora, les seves creacions cinematogràfiques. Junts van realitzar el film documental Tú y yo, estrenat al festival suïs de cine documental Visions du Réel. La pel·lícula va ser premiada en diversos certàmens, com el de Cartagena, Trinidad y Tobago, La Habana, Márgenes, Cines las Américas de Austin, RDOC i als Premis La Silla, de la Asociación Dominicana de Profesionales de la Industria del Cine.

El seu segon documental, El sitio de todos los sitios, es va estrenar al Festival Internacional de Cine Documental d’Amsterdam i a Espanya, al Festival de Cine de Màlaga. El treball va ser catalogat com una de les 25 millors pel·lícules llatinoamericanes de 2017 per l’organització Cinema Tropical.

El 2018 l’Oriol Estrada i la Natalia Cabral van portar a la pantalla el llargmetratge de ficció Míriam miente, protagonitzat per les joves actrius debutants Dulce Rodríguez i Carolina Rohana. El film es va estrenar a la Secció Oficial del 53è Festival Internacional de Cine de Karlovy Vary, on va rebre una menció especial del jurat ecumènic. Posteriorment, l’obra va rebre el Colón de Oro a la millor pel·lícula al Festival de Cine Iberoamericà de Huelva i va ser premiada en diferents festivals, com els de Gijón, La Habana, Punta del Este, Toulouse i Sidney. També va ser guardonada com a millor film dominicà de l’any dels Premis La Silla, així com guardonada amb el premi ADOPRESCI de la Asociación Dominicana de Prensa y Crítica Cinematogràfica.

El seu darrer treball es titula Una película sobre parejas, on ell i la seva companya, juntament amb la seva filla Lia, s’interpreten a sí mateixos en un relat que combina realitat i ficció. El film es va estrenar, el 2021, al Festival de Cine de Roma i a Espanya, al de Gijón. L’obra ja ha rebut diversos reconeixements, com el premi a la millor pel·lícula atorgat pel sindicat francès de la crítica cinematogràfica, a més d’una menció especial del jurat per la interpretació al Festival de Cine Llatinoamericà de Biarritz.

Back To Top
×Close search
Search