skip to Main Content
El Programa ‘Quanta Guerra!’, Les Ficcions ‘Miró’ I ‘Cites Barcelona’ De 3Cat, I El Programa ‘Mapes Mentals’ De RTVE, Entre Els Distingits Pels Premis Zoom

El programa ‘Quanta Guerra!’, les ficcions ‘Miró’ i ‘Cites Barcelona’ de 3Cat, i el programa ‘Mapes Mentals’ de RTVE, entre els distingits pels Premis Zoom

Els Premis Zoom Internacional de Continguts Audiovisuals de Catalunya ha celebrat la gala de cloenda i lliurament de premis aquest dissabte a la nit, al Teatre Ateneu d’Igualada, en un acte presentat pel periodista Adam Martín que ha comptat amb moltes cares conegudes del sector cultural català i espanyol i diverses autoritats. Enguany, el certamen igualadí ha atorgat un total de 14 premis, que han recollit majoritàriament produccions del país, però també amb presència internacional. El certamen tanca la seva 21 edició en la què s’ha potenciat el valor de la convocatòria de premis, ja que són els únics guardons que es donen a Catalunya que valoren i aposten pel contingut televisiu de qualitat i internacional.

A la Secció Oficial, la sèrie catalana Cites Barcelona (2023), dirigida per Pau Freixas, David Selvas, Paco Caballero, Patricia Font i Carles Torrens i produïda per 3Cat i Arca Audiovisual, s’ha endut el Premi a la Millor Sèrie de Ficció. El jurat ha valorat que la producció té “un guió intel·ligent ple de matisos, explorant temes com la por al compromís, la recerca de l’amor veritable i la complexitat de les relacions modernes, abordant qüestions socials i culturals que reflecteixen la diversitat de la nostra societat”. Així mateix, el jurat d’aquesta categoria ha decidit atorgar una menció especial a la sèrie Això no és Suècia, dirigida per Aina Clotet i Mar Coll, produïda per Nanouk Films, Funicular Films, Anagram Sweden, 3Cat, RTVE, SVT, NDR, YLE, pel “seu enfoc fresc, amb un transfons de crítica social, mitjançant situacions desbaratades com la convivència, l’amistat, l’amor, la identitat i les diferències culturals”.

El guardonat com a Millor TV-Movie de Ficció ha estat Miró, de Setmàgic Auiovidual, 3Cat, IB3 i À Punt, un contingut que fa un repàs a la vida de l’artista, interpretada per l’actor Eduardo Lloveras, que va haver d’emigrar d’una Barcelona gris i conservadora a un París en plena efervescència cultural per donar-se a conèixer, en un període convuls i ple de guerres. Un jove que va dedicar la seva vida a buscar un lloc on poder expressar-se amb el seu art.

El Premi al Millor Format d’Informatius és pel documental Don’t Come Back, de RAI, ARTE, Yuzu Productions, Indyca i ARPA Films, per ser un documental “en primera persona, honest, original, arriscat i impecable”. El jurat considera que “escapa de tot preciosisme, entreté, ensenya i emociona”. Pel que fa al Premi Millor Programa d’Esports és pel documental Unzué, l’últim equip del Juancar, de 3Cat i A Contracorriente Films, pel seu estil narratiu, pel tractament de continguts i “pels valors de superació i l’emotivitat que desprèn des del primer minut”.

El guardó al Millor Format Cultural i Divulgatiu és pel programa Il·luminats, de 3Cat, una proposta cultural singular que tracta de passar una nit sencera en un espai insòlit conversant amb un personatge rellevant de la cultura. El jurat ha valorat que el programa aposta per un format “arriscat, original i entretingut” i també han valorat molt positivament que aconsegueixi “convertir en fàcil una de les coses més complicades que hi ha a la narrativa audiovisual: parlar de cultura de manera entenedora per totes les audiències”. En aquesta categoria el jurat ha volgut fer una menció especial al programa Mapes Mentals, d’Incís Films i RTVE Catalunya per “tractar els temes amb l’objectiu de normalitzar el fet de parlar del què i com ens sentim, per posar sobre la taula la psicologia i la salut mental, des de l’entreteniment i l’empatia”.

Pel que fa al Premi al Millor Programa d’Entreteniment, el jurat ha decidit que sigui per a Quanta guerra, de 3cat, un docutainment de divulgació històrica sobre la Guerra Civil. El jurat valora “la seva vocació de servei públic combinat amb entreteniment i per divulgar un episodi de la nostra història que és important que arribi a tot tipus de públics”. En aquesta categoria s’ha decidit també fer una menció especial al programa Això no és una cançó de 3Cat i Brutal Media, per “divulgar la música i la cultura a la gent jove fent-ho amb un estil dinàmic i amb els valors positius de la música”.

A més dels premis de la Secció Oficial, al llarg de la gala de cloenda s’han lliurat també dos dels Premis d’Honor Zoom 2023, que han recollit el còmic José Corbacho i la cantant i actriu Nina. Corbacho ha estat guardonat per la seva llarga, dilatada i polifacètica carrera professional lligada al món de la televisió i el teatre, “per demostrar la seva versatilitat excepcional en diverses àrees de l’entreteniment, com la televisió, el teatre i el cinema, amb un carisma únic i personal que segueix marcant la seva trajectòria i enamorant l’audiència amb el seu humor i positivisme”. En el moment de recollir el premi Corbacho a més de les seves múltiples facetes a la televisió, ha destacat els seus inicis com a actor teatral. Per la seva banda, Nina -que ha recollit el premi- ha estat reconeguda per “la seva dilatada carrera artística que ha transcorregut durant quaranta anys entre la música, el teatre i la televisió, per la seva aportació com a divulgadora de l’art del cant, l’educació de la veu i la interpretació musical formant part ja, de l’imaginari televisiu a nivell nacional”. Per la seva banda Nina ha explicat que la televisió li ha donat molt i ha volgut dedicar el seu guardó a la seva mare.

Com en la darrera edició, la Denominació d’Origen (DO) Catalunya, col·laboradora habitual del certamen, patrocina el Premi DO Catalunya al Millor Format de TV en català, que s’ha decidit per votació popular a les xarxes i que ha estat per al programa Mapes Mentals, de RTVE Catalunya i Incís Films, un programa sobre psicologia que està conduit per Ana Boadas i busca respostes a temes que ens capfiquen a la majoria de nosaltres.

Durant la gala també s’ha fet públic el guanyador del 3r Premi CIMA-Zoom per la igualtat de gènere, impulsat juntament amb l’Associació de Dones Cineastes i Mitjans Audiovisuals (CIMA), que ha estat el programa Sense ficció: Bruixes, la gran mentida, de 3Cat i Sàpiens “per donar veu a l’assassinat de 1000 dones en 10 anys, per la novetat d’enfoc, el discurs divers i anti patriarcal, la innovació narrativa, la factura de producció i la capacitat d’impacte a l’audiència”.

Els Premis del 10è Showcase de Pilots de Ficció de Serielizados i Premis Zoom han estat atorgats també en aquesta gala de cloenda. El Premi del Públic-Popitas, dotat amb 300€, ha estat per al pilot de ficció que ha obtingut més vots de l’audiència a Barcelona i Madrid: Encontrar la calma, d’Alex Ayres i Sandra Flores. Pel que fa al Premi del Jurat-DAMA, valorat en 1.500€ i decidit per un jurat format per professionals de l’audiovisual, s’ha atorgat ex-aquo a A Arte de ser (mal) pai, de Porco Bravú i a Trippieconte, de Santa Penya. Per últim, enguany hi havia un tercer premi, gentilesa d’Antaviana Films valorat en 3000€ per la postproducció i ha estat atorgat a Bruno&Co, d’Alejo Levis i Bruno Oro.

Back To Top
×Close search
Search